Äggproducent om krisen: ”Kunderna måste betala annars kan vi inte hålla på längre”

Uppdaterad
Publicerad

Äggproducenter larmar om en ekonomisk kris i branschen.

– Den här produktionskostnaden som vi upplevt nu har vi aldrig varit med om i mannaminne. Det är som om botten har gått ur marknaden, säger Henrik Larsén, som är äggproducent strax utanför Västerås.

Anledningen till krisen i äggbranschen är ökade kostnader för foder, diesel och energi och en följd av kriget i Ukraina. Det har lett till att branschorganisationen Svenska ägg varnat för att landets självförsörjningsgrad på ägg kan minska.

Henrik Larsén har arbetat med äggproduktion, strax utanför Västerås, sedan början av 1980-talet. Idag finns 50 000 värphöns på gården som producerar uppåt 45 000 ägg per dag. Det är första gången han upplever en sådan stor ekonomisk kris i branschen som det är nu. 

– Handeln är den stora boven i dramat. Den produktionskostnad vi har nu måste kunderna ute i butiken betala annars kan vi inte hålla på längre, säger Henrik Larsén. 

Handeln har lovat att höja priserna

Enligt Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på Svenska ägg, så har handeln lovat att höja priserna på ägg men hon vet inte när det kommer att ske. Enligt henne är det endast prishöjningar i livsmedelsbutikerna som kan ”rädda” äggproducenterna.

Det är något som Henrik Larsén håller med om. Regeringens ekonomiska stöd som utlovats till lantbrukare och specifikt till fjäderfänäringen räcker inte långt, enligt äggbranschen och Henrik Larsén.

– Det är så marginellt för de här kostnadshöjningarna är så enormt kraftiga. Det behöver ske en prisökning på 45-50 öre per ägg ute i handeln, säger Henrik Larsén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.