Svårsläckt skogsbrand i Surahammar – en av flera bränder under söndagen

Uppdaterad
Publicerad

Fera gräs- och skogsbränder har inträffat under söndagen. Störst är branden vid Stora Målsjön i Surahammar, som först vid 21-tiden på kvällen i princip var släckt.

– Vi har två mindre styrkor kvar på plats som jobbar med eftersläckning, troligen undefär en halvtimme till, säger Marie Nordahl, ledningsoperatör vid RC mitt.

Det var ett privat flyg som fick syn på röken i närheten av Stora Målsjön vid 13-tiden. De ringde in koordintaterna till SOS Alarm. Området som brann uppskattades inledningsvis till 10 gånger 100 meter. Men terrängen är svårtillgänglig och brandområdet har växt till runt en hektar vid 16-tiden på söndagseftermiddagen.

– Det är full släckning som pågår. Det är ganska omfattande, sade Marie Nordahl, ledningsoperatör vid Räddningstjänst mitt.

Inga hus i närheten

Inga människor ska ha kommit till skada. Enligt räddningstjänsten finns inga uppgifter om hus i närheten av brandområdet. Vid 16-tiden anslöt en helikopter från MSB för att vattenbomba lågorna, enligt räddningstjänsten. Klockan 17.20 uppger SOS Alarm att det är en yta på ungefär 1,5 hektar som brinner.

Strax efter 19.30 uppger RC nord alltså att räddningstjänsten fortfarande är på plats och jobbar för fullt med branden. Vid 21-tiden är det bara eftersläckning som kvarstår. Två styrkor är på plats och inväntar markägaren.

På söndagen har räddningstjänsten också släckt en gräsbrand vid Lisjöbanan i Surahammar och en skogsbrand vid Lillsjön utanför Norberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.