Larmet: Undvik färsk kyckling

Uppdaterad
Publicerad

Smittskyddsläkaren i Region Västmanland Jan Smedjegård uppmanar nu, i samklang med kollegor runt om i landet, folk att inte äta färsk kyckling. På kort tid har antalet svenskar som blivit svårt sjuka ökat kraftigt.

Sedan augusti förra året har den här typen av magsjuka ökat i hela landet. Nu har nationella myndigheter påbörjat en utredning för att se vad som ligger bakom.

Uppmanar att undvika

Men den starka misstanken är alltså att färsk kyckling är orsaken. Detta då fågeln kan bära på campylobacter.

– Syftet med att vi går ut med det här är att visa på att man ska hantera färsk kyckling på rätt sätt, säger Jan Smedjegård, smittskyddsläkare vid Region Västmanland. 

– Vi har informerat om det här i många år. Är man osäker på hur man ska göra, är ett alternativ att byta bort kycklingen, säger han.

Smittskyddsläkarens råd

Om man ska äta kyckling ska den serveras väl genomstekt. Det är också viktigt att vara extra noga med hygienen, som att inte använda samma kniv och skärbräda till rått kött som till övriga ingredienser.

Fryst kyckling innehåller mindre mängder Campylobacterbakterier än färsk. Så ett ytterligare alternativ är att frysa ner kyckling innan tillagning.

FAKTA: CAMPYLOBACTER

Campylobacter är tarmbakterier. De förekommer hos många djur, framför allt fågel.

Bakterien utsöndras med avföringen hos människor och djur. Sjukdomen sprids huvudsakligen via förorenade livsmedel och vatten.

Inkubationstiden är vanligen ett till tre dygn, men kan vara upp till tio dygn.

De flesta insjuknar akut med diarréer, som emellanåt är blodblandade, samt med magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. En relativt vanlig komplikation är ledbesvär.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.