Skylt utanför Skinnskatteberg. Foto: Ulrika Westerberg/SVT

Lättade restriktioner för svinpest i Västmanland och Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga restriktioner för svinpest hävs från och med den 30 november i Skinnskatteberg, Surahammar, Västerås, Sala, Smedjebacken och Avesta. Den smittade zonen minskas till att endast omfatta Fagersta och Norberg.

Det här framkom under torsdagens presskonferens med Jordbruksverket.

Det har gått knappt tre månader sen svinpesten upptäcktes i Västmanland men från och med den 30 november lättar Jordbruksverket på nästan alla restriktioner utanför det stängslade kärnområdet.

Afrikanska svinpestutbrottet

– Man har hittat 62 positiva fall i ett väldigt begränsat område. Inget vildsvin har dött sedan i slutet av september och man har stängslat in kärnområdet, säger statsepizootologen Karl Ståhl på Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

De nya restriktionerna börjar gälla från med 30 november. Det rosa området är smittade zonens kärnområde. Det orangea området räknas till ytterområden. Foto: Jordbruksverket

Det innebär att risken att smittan sprids vidare bedöms som väldigt låg nu och en orsak till de lättade restriktionerna.

– Det är ett utbrott som är helt unikt, säger Karl Ståhl, som tror att Sverige kan komma att friförklaras från svinpesten ett år efter att den upptäcktes i Västmanland. Men det gäller att jobba vidare med åtgärderna och det är därför restriktionerna kommer att finnas kvar. 

– Vi uppmanar alla att hålla ögonen öppna och rapportera in kadaver även i fortsättningen, påpekar Lena Hellqvist Björnerot, Sveriges chefsveterinär på Jordbruksverket.

Det här gäller nu:

Den nya smittade zonen är 617 kvadratkilometer stor, jämfört med tidigare 1 000 kvadratkilometer. Hela Fagersta kommun och delar av Norbergs kommun ligger i den smittade zonen. Det bor cirka 19 000 personer i den smittade zonen, varav knappt 13 000 i kärnområdet.

Villkor i den smittade zonens kärnområde:

I kärnområdet, det vill säga det instängslade område där samtliga fynd av vildsvin med afrikansk svinpest hittats, ligger befintliga restriktioner kvar som tidigare. Här är det till exempel fortsatt förbud för allmänheten att röra sig i skog och mark. Dessutom gäller samma förbud på isbelagda sjöar och vattendrag.

Villkor i den smittade zonens ytterområde:

I ytterområdet, det vill säga den del av zonen som finns utanför stängslet, gäller från och med den 30 november följande:

Allmänheten får röra sig till fots, med cykel och med häst i skog och mark, samt på is och i sjöar, ensamma eller i mindre grupper. Detta gäller även sportaktiviteter som till exempel skidåkning, skridskoåkning, terrängcykling och ridning. Hundar får medföras men ska hållas kopplade. Vildsvin och bekämpningsåtgärder får inte störas.

Fortsatt förbud mot arrangemang (tävling, träning och alla andra arrangemang med grupper av människor) i skog och mark utanför etablerad tävlingsbana.

Det är fortsatt generellt jaktförbud. Smittskyddsavlivning är undantagen.

Fortsatt generellt förbud mot skogsbruk. Efter ansökan kan vissa undantag ges för angelägna aktiviteter, och om risken för smittspridning eller störning är acceptabel.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Afrikanska svinpestutbrottet

Mer i ämnet