De är rädda för tjuvjakt

Uppdaterad
Publicerad

Förvaltningsrätten i Karlstad beslutade under torsdagseftermiddagen att Länsstyrelserna i Värmlands och Örebro läns tidigare beslut om licensjakt, inte får verkställas. Nu uppmanar Wolf Association Sweden sina anhängare att göra fältstudier där jakten var tänkt att bedrivas.

Förvaltningsrättens beslut slog ner som en bomb bland landets jägare som förberetts sig för vargjakt. Samtidigt uppmanar organisationen Wolf Association Sweden sina anhängare att gå ut kamouflageklädda och göra fältstudier i skogarna där jakten var tänkt att bedrivas. När beslutet ändrades gick organisationen ut på sin hemsida och uppmanade folk att ändå gå ut i skogarna för att observera – denna gång för att man är rädd för tjuvjakt.

– Vi har folk ute i områdena i Örebro och Värmland nu som studerar djur och natur, många är kamouflageklädda, säger Karola Anka, Wolf Association Sweden.

Om vargfrågan i Tvärsnytt

Magnus Fellerfeldt Eklund, chef miljöavdelningen på Länsstyrelsen i Örebro:

– Det här är ju väldigt olyckligt att det kommer ett så sent besked dagen innan jaktperioden börjar. Det är frustrerande för oss, men det är förstås mer frustrerande för de som skulle utföra jakten. Det här är ju första gången länsstyrelsen har fattat ett beslut om licensjakt och vi tycker att beslutet varit väl underbyggt. Det har varit en krävande process och vi har varit noga med att vara ute i god tid. 6 veckor innan jaktperioden fattade vi beslut för att ge möjlighet att överklaga. En av våra jurister tittar just nu på om vi har möjlighet att häva inhibitionen som förvaltningsrätten beslutade om igår.

Ingvar Hellquist, ordförande Jägareförbundet Örebro län:

– Det ser nattsvart ut just nu och det är många som är besvikna över den stoppade jakten. Jag kommer själv att delta i manifestationen i Karlstad. Det är inte lätt att förstå den juridiska processen och vi undrar ju förstås vad som kommer att hända nu i Dalarna där  Naturvårdsverket sen tidigare stoppat jakten. Där kommer beslut den 12:e januari – vad händer då om jakt tillåts där?

Karola Anka reagerade starkt på de högljudda protesterna mot gårdagens beslut.

– Centerpartiet säger att det är obegripligt att förvaltningsrätten väljer att lyssna på en minoritet – hur kan man uttala sig så? Vi är en stark majoritet som har drivit den här frågan i förvaltningsrätten, säger hon.

Det var på torsdagseftermiddagen som Förvaltningsrätten i Karlstad meddelade att vargjakten tills vidare inte får påbörjas som planerat i Värmland och i Örebro län. Enligt förvaltningsrätten är det tveksamt om jaktförordningens överklagandeförbud är förenligt med EU-rätten. Parterna i målet kan överklaga förvaltningsrättens beslut till Kammarrätten i Göteborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Om vargfrågan i Tvärsnytt

Mer i ämnet