Lilla Istanbul i Sala

Uppdaterad
Publicerad

I över 40 år har Jan-Erik Svennberg arbetat på sitt livsverk, Lilla Istanbul. Nu börjar han och föreningen som bildats runt skulpturparken att fundera över framtiden och bevarandet av de många moskéerna.

I Annedal utanför Sala ligger konstnären Jan-Erik Svennbergs barndomshem omgivet av bland annat Selimiyemoskén och Topkapipalatset. Den första moskén kom till 1976.

– Det var Blå Moskén, och den var ju inte på långa vägar så stor som den är nu. Fast den var ju stor, det tyckte folk. Men den var enklare, med masonitväggar. Sedan kom nästa till året efteråt, så redan för 35 år sedan var den här tomten full av olika speciella byggnader, berättar Jan-Erik.

Turister från hela världen

Sedan dess har han tagit emot besökare från hela världen genom Lilla Istanbul, som i omgångar har varit ett välbesökt turistmål.

– Det går i perioder det där. Men det har varit långväga besökare ifrån Indien, Kanada och Iran bland annat. I somras kom en hel japansk delegation förbi, berättar Jan-Erik.

Bildats vänförening

Jan-Erik Svennbergs konstnärskap bottnar inte bara i det enorma intresset för turkisk arkitektur och kultur, viljan att visa andra att han kunde åstadkomma något speciellt var länge en stark drivkraft.

-I min ungdom hade inte folk precis några höga tankar om mig. Jag var betraktad som dum i huvudet, för att jag fick gå i hjälpklass. Så jag vill visa dem att jag kunde.

Föreningen Lilla Istanbuls Vänner, som består av ett 20-tal personer, jobbar aktivt med att uppmärksamma Lilla Istanbul för nya besökare och att hjälpa Jan-Erik i hans dagliga arbete. Många känner Jan-Erik sedan innan och engagemanget är stort. Medlemmarnas förhoppning är precis som Jan-Eriks, att skulpturparken kommer att kunna bevaras även i framiden.

– Det är ju en orientalisk filial, mitt i Sverige, säger Jan-Erik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.