Foto: Daniel Brodén/SVT

Linnea mötte sopkaos i nyrenoverade lägenheten

Uppdaterad
Publicerad

Kvinnan som ville hyra Linneas nyrenoverade lägenhet i andrahand gjorde ett bra intryck. Men när grannarna kände en konstig lukt ifrån lägenheten och kvinnan inte gick att nå, valde man att gå in.
– Det som mötte mig går inte att beskriva, det var bara ren misär, säger Linnea.

21-åriga Linnea Lundkvist skulle flytta ihop med sin pojkvän och valde att hyra ut sin lägenhet i Västerås, en bostadsrätt, i andrahand. Hon hyrde ut lägenheten på ett år till en kvinna som hon fått kontakt med på ett uthyrningsforum. De träffades och Linnea fick ett bra intryck av kvinnan. I maj flyttade hon in i Linneas nyrenoverade lägenhet.

– Så här i efterhand borde jag kollat upp henne mer, men jag gjorde inte det, såg bara till att föreningen godkände uthyrningen. Hon verkade som en helt vanlig person, säger Linnea.

Sa upp avtalet

Första hyran betalade kvinnan utan problem, men andra och tredje hyran blev försenad. Kvinnan påstod att hennes bank hade problem, men när Linnea kollade med banken sa de att det inte borde ta så lång tid att föra över pengar som kvinnan hävdade.

– Jag bestämde mig för att säga upp avtalet, men då hade jag inte sett hur lägenheten såg ut, säger Linnea.

Konstig lukt

Det bestämdes att kvinnan skulle flytta ut i oktober eftersom de hade tre månaders ömsesidig uppsägningstid. Men i början av augusti ringde ordföranden i Linneas bostadsrättsförening till henne. Grannarna klagade på att det luktade konstigt ifrån lägenheten och var oroliga att det hänt kvinnan något. När kvinnan inte gick att få tag i bestämde sig föreningen att gå in i lägenheten.

– De ringde mig och sa att jag måste komma, att det såg illa ut, säger Linnea.

Värre än hon trott

Trots att hon blivit förvarnad såg lägenheten värre ut än hon kunnat föreställa sig.

– Det går inte att beskriva, det var bara ren misär som mötte mig när jag gick in, säger Linnea.

Hela lägenheten var täckt av kläder, matrester och tomma kartonger. Det var kladd på väggarna, avföring i sängen och stopp i alla avlopp. Linneas möbler som hon också hyrde ut var helt förstörda.

– Jag messade kvinnan och sa bara att jag har sett lägenheten och du måste vara ute imorgon, säger Linnea.

Dagen efter messade kvinnan tillbaka och sa att hon hade lämnat lägenheten och nycklarna. Efter det har de inte haft någon ytterligare kontakt.

Känd sen tidigare

Linnea och hennes familj ringde polisen när de fick klart för sig hur det såg ut i lägenheten. Men de kunde inte komma för att dokumentera hur det såg ut. De uppmanade Linnea att själv gå in och filma förödelsen. En polisanmälan gällande skadegörelse är upprättad, men till Linnea har polisen sagt att den troligen kommer läggas ner.

– Nu i efterhand har jag förstått att hon har gjort så här tidigare, folk har kontaktat mig och berättat att de råkat ut för henne och att hon gjort samma sak, säger Linnea.

Känner sig rättslös

Linneas pappa har kontaktat Hyresnämnden som sagt att de inte kan hjälpa dem eftersom det rör sig om en bostadsrätt som hyrts ut i andrahand. De har också kontaktat socialtjänsten i Västerås eftersom det visade sig att det bott två små barn i lägenheten. Men familjen upplever att de inte fått något gehör från socialen.

– Tilltron till sociala myndigheter är noll. Jag känner mig otroligt rättslös. Hade jag inte haft stöd från min familj så vet jag inte vad jag hade gjort, säger Linnea.

Hyr inte ut igen

Lägenheten måste nu saneras, en kostnad som Linnea får stå för.

– Jag vill bara sälja lägenheten, jag kan inte bo där, jag ser bara all misär framför mig. Och att hyra ut i andrahand igen, även om jag skulle göra kreditupplysningar och ta referenser, det gör jag inte igen, säger Linnea.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer