Löneavdrag för sexskämt och kränkande kommentarer – anställd hos Kriminalvården i Västmanland straffas

Publicerad

Trots att mannen vid flera tillfällen blivit påmind om problematiken i sitt beteende fortsatte sexskämten och de kränkande kommentarerna mot kvinnliga kollegor. Nu har Kriminalvårdens personalansvarsnämnd beslutat om tio dagars löneavdrag.

Förutom skämten med sexuell anspelning vittnar medarbetare och andra bland annat om mannens härskartekniker, utfrysning av nya kollegor och nedsättande kommentarer om etnicitet och om kvinnliga kollegors vikt och utseende.

Mannen som arbetat länge inom Kriminalvårdens verksamhet, numera i Västmanland, har även vid flertalet tillfällen tidigare under sin anställning varit föremål för samtal och tillrättavisningar med anledning av hans olämpliga beteende.

Personalansvarsnämnden konstaterar dock att han fallit tillbaka i gamla, negativa mönster.

I sitt beslut skriver nämnden också att ”ett fortsatt liknande beteende kan påverka hans anställning inom Kriminalvården.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.