Flickan skrev dagbok i Irak i form av brev till sin bästa kompis som hon saknade. Foto: TT / Ur polisens förundersökning

Lurade flicka till Irak för tvångsgifte – idag startar rättegången

Uppdaterad
Publicerad

16-åringen tvingades gifta sig för att hon varit ihop med en kille. Giftermålet i Irak skulle därmed återupprätta familjens heder. I dag inleds rättegången mot fem av flickans släktingar.

Tre av dem pekas ut som mer aktiva i planeringen – flickans mormor, moster och mosterns man.

Enligt åtalet skulle flickan dödas om hon inte gick med på äktenskapet.

Det var vid årsskiftet 2016-2017 som flickan, som i dag är 17 år, åkte med sin familj på vad hon trodde var en kortare semester till hemlandet Irak – ett land hon inte besökt sedan hon var tre år.  Anledningen var att de familjen fått veta att mormodern var dödssjuk.

Hade inget val

Men det visade sig vara en lögn. Dagen innan den förmodade hemfärden fick 17-åringen veta att hon skulle stanna kvar och gifta sig med en kusin. Enligt stämningsansökan för att flickan haft en kärleksrelation i Sverige med en pojke hon inte var gift med.

Hedern skulle därmed återupprättas.

I förhör har flickan berättat att hon inte hade något val, men att hon hellre skulle låta sig dödas än att leva ett liv som bortgift.

Hölls inlåst

Hon skrev dagbok i form av brev till sin bästa kompis. De hade sedan länge haft daglig kontakt och nu hade hon ingen att prata med. Enligt flickan hölls hon ofta inlåst i ett rum och hon tvingades bära sjal, en hijab, och ibland en heltäckande kappa där endast ögonen syntes.

Flickan skrev också att hon blivit gravid men fått missfall.

Efter nio månader kom 17-åringen hem till Sverige igen sedan både polis och socialtjänst agerat i ärendet.

Samtliga nekar till brott

17-åringen lever i dag på hemlig ort då det finns en hotbild mot henne. De åtalade förnekar brott.

Ytterligare två släktingar står åtalade för övergrepp i rättssak då de ska ha hotat flickans mamma och styvpappa att ta tillbaka uppgifter de lämnat i polisförhör.

Rättegången beräknas pågå i fem dagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.