Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Att inhalera ren lustgas kan ge skador på stämband, näsan och luftrör, finns också en risk för medvetslöshet i och med syrebristen. Foto: SVT

Lustgastrenden oroar – Köping varnar efter fynd på skolgård

Uppdaterad
Publicerad

Rapporter om att personer funnit patroner eller flaskor innehållande lustgas i Köping gjorde att kommunen gick ut med en varning på sin hemsida och sociala medier. Tillsammans med Kungsör och Arbogas kommun vill man nu informera om de risker som finns vid felaktig användning av gasen.

Att använda lustgaspatroner är inget nytt fenomen och det är heller inte olagligt, men från att ha förknippats med storstäder tills nyligen, har det alltså spridit sig till mindre städer också.

– Man kan tro att det är ofarligt i och med att lustgaspatroner används inom sjukvården, men den lustgas som används inom sjukvården är uppblandad med syre för att minska risken för syrebrist, säger Thomas Hoffmann, säkerhetschef i Köpings kommun.

Att inhalera ren lustgas kan ibland ge skador på stämband, näsan och luftrör, men man kan också riskera medvetslöshet i och med syrebristen.

Hör säkerhetschefen Thomas Hoffman berätta om hur kommunen agerar efter de ökade fynden av patroner och flaskor innehållande lustgas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.