Foto: SVT

M vill ha sänkt skatt i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Moderaterna i Västerås, som sitter i opposition, kommer under dagens kommunstyrelsemöte lägga fram ett förslag om att sänka skatten i Västerås med 5 öre från och med 2018.

Moderaterna menar att förslaget är möjligt att rösta igenom redan under november månad, vilket skulle göra att skattesänkningen skulle börja gälla från årsskiftet 2017-2018. De menar att västeråsarna är överbeskattade:

– Det är inte mer än rätt att till exempel undersköterskor, poliser och lärare får mer kvar i plånboken varje månad, säger Elisabeth Unell (M), oppositionsråd i Västerås.

Vill ta det i små steg

En skattesänkning på 5 öre skulle innebära att invånarna i Västerås skulle få tillbaka cirka 17 miljoner kronor under 2018, menar moderaterna.

Varför bara 5 öre?

– Vi vill ta det här i små finansierade steg. Vi börjar med fem öre och sen vill vi fortsätta, säger Elisabeth Unell.

Begränsade möjligheter

Socialdemokraterna i Västerås gick 2014 till val på att höja skatten i Västerås. Ingen skattehöjning har dock blivit av efter en överenskommelse i den politiska majoriteten bestående av Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, Centern och Miljöpartiet.

Hur ser ni i Moderaterna på möjligheterna att få igenom det här?

– Väldigt begränsade, men vi vill att fler ska börja tänka i banorna att vi befinner oss i en högkonjunktur och att det är dags för västeråsarna får tillbaka, säger Elisabeth Unell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer