”Jag har mina barnbarn, min innekatt... och mina kottar på sommaren”, säger Majvor Berggren, som blivit igelkottsmamma på senare år. Foto: Mimmi Sundberg/SVT

Majvor lever för sina igelkottar: ”Det är mitt liv – att mata och sköta kottarna”

Uppdaterad
Publicerad

I flera år har Majvor Berggren i Virsbo fått besök av igelkottar i sin trädgård. De äter kattmat från fat och när de vill gå tillbaka in i skogen hjälper hon dem över vägen. Vissa stannar och kryper in under trappen, där Majvor har gjort det mysigt med hö.

– Det är mitt liv, att mata och sköta dem, säger Majvor Berggren.

Det började för några år sedan, på sommaren. Majvor Berggren fick plötsligt besök av igelkottar i sin trädgård. De var till en början bara några stycken, men det kom att bli allt fler.

För när vintern passerat och igelkottarna vaknat upp från vinterdvalan kom de tillbaka till Majvors trädgård för att få mat, och fler och fler började ansluta.

Matar igelkottarna med kattmat

När Majvor för två år sedan kunde räkna till 27 stycken igelkottar började hon föra dagbok över deras besök.

– Så jag vet hur många burkar kattmat jag ska köpa, säger Majvor Berggren.

Igelkottarna brukar dyka upp hos Majvor under maj månad och besöken sträcker sig mot slutet av september. Och så har det fortsatt.

– Men nu var det några dagar sedan de var här, säger Majvor Berggren när SVT besöker henne.

”Vissa tycker jag är tokig”

I år har Majvor antecknat i sin bok att 1 241 igelkottar varit på besök i hennes trädgård – men så många igelkottar finns det så klart inte i Virsbo. Igelkottarna har med största sannolikhet ätit flera gånger var, varje dag.

Men nu börjar igelkottarna dra sig undan för att gå i vinterdvala.

– Vissa tycker nog att jag är tokig, men då får de väl tycka det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.