Ett nytt samarbete ska hjälpa att få koll på hur Mälaren mår. Foto: SVT

Mälaren i fokus i nytt samarbete

Uppdaterad
Publicerad

I sju år ska Mälarens vattenvårdsförbund och Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) samarbeta kring forskning och utveckling av miljöövervakningen i Mälaren.

– Vi ska få en bättre koll på Mälaren. Hur vi påverkar den och bästa sätt att minska påverkan, säger Ingrid Hägermark, sekreterare på Mälarens vattenvårdsförbund.

På vilket sätt kommer ni att samarbeta?

– De kommer hjälpa oss med miljöövervakningen, utföra den och analyserna. Samtidigt kan de lägga till sina forskningsprogram i anslutning till det. Vi kommer på så sätt få mer information om hur Mälaren mår och hur vi ska hantera de frågeställningar och problem som vi har, säger Ingrid Hägermark, sekreterare på Mälarens vattenvårdsförbund.

Mer bebyggelse – ett problem

Mälaren är en sjö som har och står inför en hel del utmaningar. Det gäller bland annat övergödning, som har varit en problem för sjön sedan lång tid tillbaka.

Ett annat problem är den ökade bebyggelsen i Mälarområdet som tar bort naturliga filtreringar av föroreningar. Det leder till att mer föroreningar följer med regnet ner i Mälaren.

– Förhoppningen med det här samarbetet är att vi med tiden kan hitta lösningar på de problem som upptäckts och på nya problem som dyker upp, säger Ingrid Hägermark.

”Mest påverkad och mest nyttjad”

Skulle problemen inte lösas och Mälaren börja att må sämre skulle det kunna det leda till bland annat fiskdöd, dåligt dricksvatten och ökad algblommning. Och det skulle påverka en hel del människor.

– Man räknar med att 2,3 miljoner tar sitt dricksvatten från Mälaren. Mälaren är Sveriges tredje största sjö men den mest påverkade och mest nyttjade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.