Foto: Caroline Slotte/SVT

Mälarhamnars vd beklagar förseningen av slussprojektet

Uppdaterad
Publicerad

Förseningen av Mälarprojektet ska inte innebära några ekonomiska konsekvenser för hamnarna i Västerås och Köping, menar vd:n för lokala Mälarhamnar efter beskedet om att arbetet med att bredda kanalen i Södertälje försenas samt blir dyrare.

SVT har tidigare rapporterat om det stora Mälarprojektet och att ombyggnationen av Södertälje kanal och sluss kommer försenas samt bli ungefär en miljard dyrare. Mälarhamnars vd Carola Alzén betonar att förseningen med projektet inte är det stora bekymret, utan att det fortfarande är det saknas en lösning över problematiken med Hjulstabron. 

– Vi är jätte bekymrade över att bron inte kom med i den reviderade nationella planen som det fattades beslut om förra våren, men vi jobbar för fullt med att få med bron i nästa reviderade plan.  För mig är det ett mycket större problem att bron inte finns beslutad om än de förseningar som nu uppstått, säger Mälarhamnars vd Carola Alzén. 

Vidare menar Alzén att det inte är ovanligt att det uppstår komplikationer i stora projekt, men att det ovanliga i detta fall är procentdelen i budgetjusteringarna som kommer till. 

– Västerås stad och Köpings kommun är medfinansiärer, den medfinansieringen innehar inget åtagande om att dela bördan om en negativ utveckling. Det innebär att det inte finns några förpliktelser för ägarna att delta i projektfördyringen, säger Alzén.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.