Man gripen misstänkt för tre sprängningar i Västerås – bekant med misstänkt bombman på Skiljebo

Uppdaterad
Publicerad

Vid en större polisinsats i Västerås under tisdagsförmiddagen greps en man i 40-årsåldern. Enligt åklagaren har han kunnat ringas in genom bevismaterial från explosionen på Skiljebo i februari.

– Mannen är på sannolika skäl misstänkt för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor, säger åklagaren Carl-Johan Norström.

Det nationella bombskyddet var på plats vid insatsen på Bjurhovda i Västerås förebyggande syfte. Polisen spärrade av platsen och genomförde en rad utredningsåtgärder. Byggnaden behövde inte evakueras.

– Vi ser ingen fara för allmänheten, sa Magnus Jansson Klarin, presstalesperson hos polisen.

Explosion på Skiljebo

Den gripna mannen ska ha begått de aktuella brotten mellan december 2021 och januari 2022. Mannen har tidigare varit anhållen i sin frånvaro, men enligt åklagaren är mannen nu alltså gripen och anhållen.

– Mannen misstänks för att ha deltagit i tre sprängningar på tre olika platser i Västerås. 20 december 2021, 22 och 26 januari 2022, säger Carl-Johan Norström.

Uppdatering 6/4:

Under onsdagen häktades den man i 40-årsåldern som greps på tisdagen misstänkt på sannolika skäl för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor.

– Han medgav att han varit på platsen men kunde varken neka eller bekräfta att han utfört gärningen, säger åklagaren Carl-Johan Norström till SVT.

Resten av förhandlingen hölls bakom stängda dörrar. Åtal kommer att väckas mot mannen 20 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Explosion på Skiljebo

Mer i ämnet