36-åringen blev till en början misstänkt för mord på sin vän, men döms nu för gravfridsbrott. Foto: Ulrika Westerberg/SVT

Man i Västerås döms för att ha flyttat på sin döda väns kropp

Publicerad

En 36-årige man flyttade sin döda väns kropp ut på gatan. I förhör berättar han att han begick handlingarna i panik – men nu döms 36-åringen för gravfridsbrott.

En 36-årig man i Västerås hade sin bästa vän på besök i lägenheten. Kvällen före hade de druckit alkohol, och dagen därpå, den 10 november 2023, stannade vännen kvar i lägenheten medan 36-åringen var på jobbet.

När han kom hem till lägenheten fann han vännen död.

Greps av panik

I förhör berättar han hur han greps av panik och inte visste vad han skulle göra. Han säger att han inte heller hittade sin mobiltelefon.

Efteråt säger han sig inte minnas om han drog eller bar ut kroppen. Han kan inte heller förklara varför han agerade som han gjorde i stället för att kontakta polis eller ambulans. Han nekar till brott.

Rädd att bli misstänkt

Men Västmanlands tingsrätt gör bedömningen att 36-åringen flyttat kroppen för att han var rädd för att bli misstänkt för att ha haft med dödsfallet att göra. Han döms därför för gravfridsbrott men får villkorlig dom eftersom han är tidigare ostraffad.

I början av utredningen blev 36-åringen misstänkt för mord och satt frihetsberövad i elva dagar. Därför döms han nu inte till böter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.