Foto: Skogsstyrelsen

Värmekamera visar älgarnas återkomst efter skogsbranden i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Älgarna har återvänt i stor skala till brandområdet i Västmanland, det visar en inventering som Skogsstyrelsen gjort.

Inventeringen gjordes med en värmekamera på en drönare. Den visar att det fanns mer än fyra gånger så många älgar i brandområdet jämfört med ett genomsnittligt älgförvaltningsområde.

I det aktuella området har det planterats mycket tall som nu älgarna betar av. Skador på plantorna av älgens bete kan läka, men fortsätter de att betas om och om igen blir skadorna bestående.

– Utöver en ökad avskjutning är det nu viktigt att i och omkring brandområdet så långt möjligt spara rönn, asp, sälg och ek som är viktigt foder för älgen, för att få ned betestrycket ytterligare på tallarna, säger Matts Rolander, regional viltexpert hos Skogsstyrelsen.

Fler älgar väntas framöver

Enligt Skogsstyrelsen är det viktigt att jägare och markägare nu har fortsatt koll på området så länge träden finns i den höjd där älgen fortsatt når att beta.

– Jag tror också att områdets dragningskraft på hjortdjuren inte på något sätt nått toppen. När ungskogen växer upp så kommer älgarna också känna sig mer och mer säkra. Då kan de vistas hela dygnet i området och då ökar riskerna för betesskador ännu mer, säger Matts Rolander.

Enligt myndigheten kan insikten av att sätta in åtgärder tidigt för att minska betesskador även komma att ha betydelse för andra områden som drabbats av bränder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.