Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Maria berätta om sin familjs situation Foto: Christoffer Söderman / SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Maria har väntat på omvårdnadsbidraget i flera månader

Publicerad

Maria Johansen har tre barn med funktionsvariation med olika extra behov. Familjen har fått hjälp på olika sätt genom åren med bidrag och assistans. När familjen flyttade till Skinnskatteberg togs hjälpen bort och nu har de väntat sex månader på att få det nya omvårdnadsbidraget.
– Det är fruktansvärt. Man är orolig för hur man ska klara sig ekonomiskt, säger Maria Johansen.

Omvårdnadsbidraget infördes förra året och ersatte det tidigare vårdbidraget. Försäkringskassan satte som mål att handläggningstiden på bidraget skulle vara 90 dagar, men enligt statistik som SVT Nyheter begärt ut från myndigheten har runt 10 000 familjer fått vänta längre på beslutet och varit utan ersättning under tiden.

I Västmanland handlar det om drygt 250 vårdnadshavare. En av dem är Maria Johansen, som nu väntat i sex månader.

– Det här är en inkomst man förlorar. Pengarna hjälper till speciellt när man har gått ner i tid på jobbet för att finnas tillgänglig, säger Maria Johansen.

Enligt Försäkringskassan har besluten dragit ut på tiden bland annat eftersom de fått in många ansökningar, och samtidigt inte fått mer ekonomiska medel för att anställa tillräckligt många utredare för att handlägga dem. 

– Det är väldigt beklagligt och ingen är nöjd med den här situationen, säger Andreas Larsson, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan, till SVT Nyheter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer