Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag kände mig väldigt skeptisk och påtalade spridningsrisken” – markägaren Gustav Andersson anser att räddningstjänsten avslutade sin insats för tidigt. Foto: Audrey Erath/SVT

Markägarens kritik: Räddningstjänsten lämnade för tidigt

Uppdaterad
Publicerad

På midsommardagen hade räddningstjänsten kontroll över skogsbranden i Norberg och valde dagen därpå att avslutade insatsen och lämna över till markägarna för bevakning. Men ett dygn senare fick branden ny fart och markägaren Gustav Andersson är kritisk och anser att räddningstjänsten lämnade för tidigt.

– Jag kände mig väldigt skeptisk och påtalade spridningsrisken, säger han.

Skogsbranden upptäcktes på midsommaraftons kväll, på ett hygge som tillhör Gustav Andersson. Dagen därpå hade räddningstjänsten fått kontroll över branden och på söndagen bedömde man att insatsen kunde avslutas.

– Vi hade diskussioner om att helikopterbomba den ytan  som vi går och bevakar, eftersom det är så torrt. Men de bedömde väl att det inte behövdes, säger Gustav Andersson, markägare. 

Skogsbranden i Norberg 2023

”Vi kommer hitta flera förbättringspunkter”

Istället lämnades bevakningsansvaret över till markägaren, men personal från räddningstjänsten fanns kvar på plats som stöd i eftersläckningen. Men på måndagen fick elden ny fart.

Till hösten kommer räddningstjänsten starta en internutredning, där släckningsarbetet ska utvärderas.

– Det var en stor händelse, utredning kommer troligtvis likaså att bli stor. Jag är säker på att vi kommer hitta flera förbättringspunkter som vi kan lära av, säger Stefan Lundqvist, regional insatsledare. 

I klippet: ”Kommer se över varför det blev så här” – räddningschefen svarar på markägarens kritik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Norberg 2023

Mer i ämnet