Mats har ett skyddsrum hemma i garaget – ska ställas iordning inom 48 timmar vid krig

Uppdaterad
Publicerad

Mats Jakobsson i Västerås, har ett skyddsrum i sin privata bostad.

– Jag har levt i tron att man någon gång kommer att avregistrera det här som skyddsrum, fram tills för några veckor sedan i och med upptrappningen i Ukraina. Då tänkte jag att det nog är mer troligt att vi får en inspektion på att all skyddsutrustning finns, säger han.

Skyddsrummet består av två rum, ett som fungerar som garage och ett som används som arbetsrum under fredstid. Här ska 60 personer få plats vid ett skarpt läge.

– Det blir nog väldigt trångt och besvärligt på många andra sätt givetvis. Jag har tänkt på det när jag besökt krigsmuseum, hur folk trängs och paniken sprider sig, säger Mats Jakobsson.

Skyddsrummet är fristående från villan, med ett förråd emellan. Där finns utrustning som måste monteras på kort tid vid höjd beredskap.

– Jag tror att det kan bli ganska problematiskt att iordningsställa det här på 48 timmar. Dels för att vi ska utrymma de saker vi själva har, men framförallt för att vi ska montera skyddsutrustningen, säger Mats Jakobsson.

Har ritat skyddsrum

I sin hand håller han en handbok från MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap. Där står det bland annat var man kan införskaffa ny skyddsutrustning som kanske inte finns i förrådet.

– Vi som fastighetsägare ansvarar för att underhålla skyddsrummen och se till att dess skyddsfunktion behålls. Vi har varit noggranna med att inte bygga om eller förändra originalet säger han.

Mats Jakobsson arbetar som arkitekt och har ritat ett antal skyddsrum, bland annat i Irak.

– Jag kan konstatera att skyddsrummen i Irak består av mycket mer betong än vad de gör i Sverige. Deras väggar är omkring 1,5 meter tjocka och våra är 35–40 centimeter tjocka. Det är klart att deras är stabilare för bombnedslag på ganska nära håll.

Tror du ditt skyddrum håller då om det blir krig?

– Jag tror definitivt att det är ett bra skydd mot gasanfall och annat. Men det får nog inte vara för kraftiga detonationer i husets närhet, säger han.

I klippet berättar Mats Jakobsson mer om hur det är att ha ett skyddsrum hemma i garaget

Special: Här finns ditt närmaste skyddsrum

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.