Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det behövs” – i klippet svara Lisa Granström, strategichef Mälarenergi, på tre frågor om den här typen av lagring av el i batterier. Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Maxad batteripark i Västerås ska lagra el – tills den behövs mest

Publicerad

Om drygt ett år ska batteriparken stå klar i Västerås. Syftet är att kunna tillföra el till elnätet när det behövs som mest.

– Handlar om 40 containrar med 180 batterier i varje, och vi kan på så sätt lagra mycket effekt och energi, säger Lisa Granström, strategichef Mälarenergi.

I samarbete med Polar Capacity har Mälarenergi skrivit en avsiktsförklaring om att utveckla, bygga och driva batterianläggningen som ska stå i närheten av kraftvärmeverket i Västerås. Tanken är att den ska tas i drift vid årsskiftet 2024/2025.

Ska klara 10 000 villor

Kapaciteten kommer ligga på 100 MW, vilket motsvarar toppeffekten från 10 000 eluppvärmda villor.

El och energi i Västmanland

– Vi får ökad flexibilitet genom säkrare elproduktion, ökad kapacitet till elnäten och reservkapacitet vid större strömavbrott, säger Niklas Gunnar, vd Mälarenergi

”Det behövs” – i klippet svara Lisa Granström på tre frågor om den här typen av lagring av el i batterier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

El och energi i Västmanland

Mer i ämnet