Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I framtiden hoppas MDU kunna utforma ett regionalt center där de och övriga samhällsaktörer kan arbeta. Petra von Heideken Wågert berättar mer om satsningen i klippet. Foto: Adam Danielsson/SVT

Stor forskningssatsning på MDU – kan bidra till duschrobotar i äldreomsorgen

Uppdaterad
Publicerad

Under 2022 påbörjades en stor satsning inom hälso- och välfärdsteknik på Mälardalens universitet. Forskare ska samarbeta med myndigheter och näringsliv för att hitta lösningar på samhällsutmaningar, som exempelvis att ersätta personal med robotar inom vård- och omsorgen.

– Vi kan inte fortsätta som vi gör. Vi är inne i ett paradigmskifte, säger Petra von Heideken Wågert, forskningsledare för projektet på MDU.

Projektet är en samverkan mellan universitetet, Region Västmanland och Region Sörmland, samt ett par kommuner i länen. Petra von Heideken Wågerts förhoppningar är att fler ska haka på satsningen i framtiden.

– Som invånare ska du kunna dra nytta av den bästa tillgängliga kunskapen, säger hon.

I klippet berättar forskarledaren Petra von Heideken Wågert om varför satsningen behövs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.