Flygbild ett år efter skogsbranden i Västmanland. Arkivbild. Foto: TT

Miljödomstolen friar Stora Enso för skogsbranden

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljödomstolen slår fast att brand genom gnistbildning vid markberedning inte kan medföra ansvar för miljöskada. Därför har Stora Enso inte ansvar för den stora skogsbranden i Västmanland 2014.

Totalt är det drygt 300 miljoner kronor som försäkringsbolagen krävt Stora Enso på, då de anser att skogsbolaget som huventreprenör är skyldig till att branden startades.

Pengar som försäkringsbolagen betalat ut till olika markägare som påverkades av branden.

Nu slår Mark- och miljödomstolen fast att Stora Enso inte har ansvar för miljöskada i samband med den stora skogsbranden i Västmanland 2014, därmed blir företaget inte heller skadeståndsskyldigt.

– Slutsatsen att brand som orsakats på detta sätt inte är en miljöskada innebär att skadeståndsfrågan får prövas av allmän domstol och inte mark- och miljödomstolen, uppger Elisabet Wass Löfstedt, en av domarna i målet, i ett pressmeddelande.

Skadeståndsfrågan kan alltså fortfarande prövas i vanlig domstol.

Gnistbildning vid markberedning

Domstolens slutsats är att den gnistbildning som uppkommer vid markberedning inte är så kraftfull att den kan förväntas orsaka brand.

Enligt domstolen kan inte heller en sådan gnistbildning jämställas med en som kan uppkomma vid en industri.

Mark- och miljödomstolen menar också att antalet skogsbränder som orsakas av skogsmaskiner sett i relation till omfattningen av den markberedning som sker i Sverige talar för att det inte är vanligt att gnistor av detta slag orsakar skogsbränder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet