Miljoner småfåglar dödas av tamkatter varje år

Uppdaterad
Publicerad

Lokalt kan tamkatter utgöra ett riktigt hot mot en fågelart. Det menar Naturskyddsföreningen. Miljontals småfåglar dödas av tamkatter varje år, och det finns saker kattägare kan göra för att minska risken för fåglarna.

Speciellt under våren är småfåglarna särskilt utsatta. De bygger bon och letar extra mycket föda till nykläckta ungar.

– Fåglar blir lätt störda så här års och då kan kattägare visa hänsyn och inte släppa ut katten morgon eller kväll då fåglarna är som mest aktiva, samt efter regn då de är ute på födosök, säger Anna Malmström, ordfförande Naturskyddsföreningen i Västmanland.

Runt 13 miljoner fåglar beräknas tas av katter årligen

Det är oklart hur många småfåglar som dödas av katter varje år. Men olika beräkningar finns och Naturskyddsföreningen hänvisar till en som uppskattar att drygt 13 miljoner fåglar tas av katter varje år i Sverige. En stor summa kan tyckas, men då räknar man på att det finns drygt 1,4 miljoner katter i Sverige, enligt en Novusundersökning från 2017.

Det uppskattas också i en brittisk studie som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Nature att varje utekatt i genomsnitt tar 12 fåglar per år. Enligt tidningen Forskning & Framstegs genomgång på området utrotar katter årligen 60 arter av fåglar och andra ryggradsdjur världen över. 

Andra dödsorsaker och lokal påverkan

Naturskyddsföreningen betonar att 80 procent av individerna i ett års häckning ändå inte klarar sig på grund av svält eller andra skador i exempelvis trafiken, inflygningar i glasrutor eller att de kommer bort under flytten.

– Men om det är så att en fågelart i ett område är väldigt stressad av andra orsaker som förändringar i jordbrukslandskapet eller inom skogsbruket, så kan det vara just tamkatterna som är droppen som får bägaren att rinna över lokalt, säger Anna Malmström.

I klippet berättar Naturskyddsföreningen hur katter kan påverka fågelbeståndet. Och så fångade vi några röster på stan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.