Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se den nya eventytan och hör hur den ska bidra till att Vasaparken ska kännas tryggare. Foto: Iris Tiitto/SVT

Miljonsatsning ska locka fler till Vasaparken – och mota bort otryggheten

Publicerad

I Västerås stads trygghetsundersökningar pekas Vasaparken ofta ut som en otrygg plats. Nu satsar kommunen för att göra den tryggare.

– Vi har till en början skapat en eventyta och förbättrat belysningen på stråket mellan stationen och stadshuset, säger landskapsarkitekten Siri Sigrand.

Den upplevda tryggheten i Västerås skiljer sig inte mycket från den ena trygghetsundersökningen till den andra, men det är alltid några enstaka stadsdelar som pekas ut som mer otrygga – dit hör bland annat Vasaparken i Västerås.

Bättre sikt ska öka tryggheten

Nyligen invigdes en eventyta i närheten av stadshuset, som är början till en tryggare park. 

– Vi har tittat på hur folk rör sig i parken och pekat ut ett stråk från stationen till stadshuset som vi har gjort tryggare genom olika åtgärder, säger Anette Carlsson, kommunens samordnare inom trygghets- och brottsförebyggande arbete.

Enligt Anette Carlsson upplevs platser där det finns en genomströmning av folk i olika åldrar som mer trygga. Det gäller även unga som upplever mer trygghet med vuxna omkring sig.

1,8 miljoner för mer trygghet i Vasaparken

Hon hoppas att de avsatta 1,8 miljonerna ska bidra till att Vasaparken även kommer upplevas som tryggt, för rent statistiskt har det inträffat få incidenter där genom åren.

– Men trygghet är svårt att mäta för det är väldigt individuellt, men man ska skilja på säkerhet och trygghet, säger Anette Carlsson.

Beslut om kameraövervakning dröjer

Det har varit på kommunens agenda att ha övervakningskameror i parken, men ett sådant beslut dröjer rent politiskt.

– Man ska väga säkerhet mot den personliga integriteten, säger Siri Sigrand, landskapsarkitekt på Västerås stad.

I klippet: Följ med till Vasaparken och se vilka förändringar som gjorts för att öka tryggheten.

Så upplevs Vasaparken: ”Läskigt på kvällarna”

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vasaparken i Västerås ska enligt Västerås stad bli en tryggare plats. I klippet berättar tre personer hur de upplever den. Foto: Iris Tiitto/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.