Tjänade miljonbelopp på bitcoin – 38-åring döms för grovt skattebrott

Uppdaterad
Publicerad

En 38-årig man från Köping döms till ett år och två månaders fängelse för grovt skattebrott och grovt bokföringsbrott i två fall. Mannen har enligt Västmanlands tingsrätt bedrivit sin verksamhet ”självständigt, varaktigt och med vinstsyfte” och då han med uppsåt inte redovisat några inkomster för beskattning döms han av rätten.

Mannen har från 2016 inhyst sin miningverksamhet av kryptovalutan bitcoin i ett gammalt bergrum. Där har ett antal datorer jobbat med att ta fram Bitcoin. Mannen har hävdat att det ska klassas som hobbyverksamhet.

Enligt Skatteverket, och nu Västmanlands tingsrätt, så har 38-åringen haft en vinstdrivande verksamhet och vinsterna har inte redovisats för beskattning.

Påföljden hamnar på ett år och två månaders fängelse för grovt skattebrott och två fall av grovt bokföringsbrott. Han får dessutom näringsförbud i fem år.

Mannen ska enligt rätten få ett påslag av sin skatteskuld med 40 procent. Han har redan en skatteskuld på närmare 6,5 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.