Polisavspärrningar utanför gulsmedsbutiken på Södermalm i Stockholm. Foto: SVT

Västeråsare häktad för rånmord

Uppdaterad
Publicerad

En västeråsare häktades på torsdagen misstänkt för rånmordet mot guldsmeden på Reimersholme i Stockholm.

Den 24-årige västeråsaren, som varit anhållen i sin frånvaro misstänkt för rånmordet, kontaktade på onsdagen sin advokat Johan Eriksson, och tillsammans gick de på kvällen till polisen.

– Han har ju drabbats av väldiga våndor och har sedan början av den här veckan velat inställa sig hos polisen, och har gjort två försök innan han igår inställde sig själv och lämnade en berättelse om vad som hänt i lägenheten på Reimersholme, säger försvarsadvokat Johan Eriksson om varför mannen valde att lämna över sig till polisen.

Rånmord på Reimersholme

Det var den 27 mars i år som den 73-årige juveleraren brutalt mördades i sin lägenhet. Tre rånare trändge sig in i mannens bostad och bakband 73-åringen och hans hustru för att komma över nycklar och koder till parets guldaffär. Det hela slutade tragedi då den kvarvarande rånaren knivmördade juveleraren.

Vid torsdagens häktningsförhandlingar gick domstolen på åklagarens linje och häktade den 24-årige västeråsaren på sannolika skäl misstänkt för mord, människorov och grovt rån. Det är den högre misstankegraden.

Den 24-årige mannen erkänner inte de brottsbeskrivningarna, men går med på vållande till annans död och grovt rån.

Mannen förekommer i brottsregistret i en rad fall som rör bland annat narkotika- och vapenbrott.

Han har lämnat en berättelse som stämmer väl med hur gärningen gått till, enligt åklagaren.

Kammaråklagare Fredrik Karlsson säger att de nu bland annat ska göra rekonstruktion av brottet, jobba med tekniska spår och göra bildanalyser. De har flera filmer i beslag.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rånmord på Reimersholme

Mer i ämnet