Mobilkartläggning bryter mot lagen

Uppdaterad
Publicerad

Det är olagligt att kartlägga människors rörelser med hjälp av signaler från mobiltelefoner på det sätt som sker i Västerås. Det slår Datainspektionen fast i dag, i ett beslut som kan få stor betydelse för liknande system, bland annat i Borås.

I höstas berättade SVT om tekniken från företaget Bumbee Labs som används i Västerås: ett 20-tal dosor i stadskärnan fångar upp wifi-signaler från mobiltelefoner, för att kartlägga människors rörelsemönster i staden.

Tekniken försvarades både av citybolaget och av Bumbee Labs, som hänvisade till att man inte var intresserade av data om individers rörelser, och menade att man överhuvudtaget inte behandlade personuppgifter när man registrerade mobilernas så kallade Mac-adresser.

Användare får gratis uppkoppling

De vita dosorna fångar upp signaler från alla mobiler som har wifi påslaget, och registerar mobilernas Mac-adresser. Syftet är att kunna följa hur människor rör sig i staden, för att ha som underlag till exempel vid stadsplanering.

Enligt Bumbee Labs har ett tiotal svenska stadskärnor uttryckt intresse för att använda tekniken, och liknande system används också av andra företag i butiker och köpcentrum. I Borås övervägde man att införa en utvecklad version av systemet, där användarna skulle dela med sig ytterligare information mot gratis wifi-uppkoppling.

– Det är en teknik som kommer alltmer, så kallad wifi tracking, och det har varit intressant att se hur det ser ut i praktiken, säger Datainspektionens jurist Martin Brinnen.

Efter SVT:s reportage beslöt emellertid Datainspektionen att ändå inleda en granskning, och det är den som i dag nått fram till ett beslut.

Bryter mot personuppgiftslagen

Beslutet slår fast att systemet i sin nuvarande utformning bryter mot personuppgiftslagen och inte kan fortsätta. Västerås Citysamverkan AB föreläggs att antingen upphöra med systemet, eller vidta sådana åtgärder att man följer lagen.

– I och med att tekniken gör det möjligt att följa hur en besökare rör sig i Västerås city, och att man hittills gjort det utan att informera, så har vi kommit fram till att det inte är tillåtet, säger Martin Brinnen.

Datainspektionen skriver att de uppgifter som i dag samlas in ”kan under vissa förutsättningar användas för att kartlägga en persons rörelser på allmän plats i Västerås citykärna – i vart fall under en period av en vecka”, och att de registrerades integritet väger tyngre än citybolagets intresse av kartläggning.

– Därför anser vi att det inte är förenligt med Personuppgiftslagen, säger Martin Brinnen.

Ses som personuppgifter

En grundläggande fråga har varit om mobilernas så kallade Mac-adresser varit att beteckna som personuppgifter och att användningen därmed omfattas av PUL, personuppgiftslagen. Datainspektionens svar är ja. Visserligen krypteras Mac-adresserna men även den krypterade versionen är en personuppgift enligt beslutet, och det är också enligt myndigheten möjligt att spåra adressen bakåt i systemet till en enskild fysisk individ.

– En mobiltelefon är en så personlig egendom, fylld med personliga uppgifter, så varje information som unikt identifierar en mobiltelefon måste vara en personuppgift, säger Martin Brinnen.

– Ur ett integritetsperspektiv vore det orimligt om vi kom fram till något annat.

”Går att spåra enskilda”

Bumbee Labs har tidigare hävdat att man inte befattar sig med personuppgifter över huvud taget och att inga data kan spåras tillbaks till enskilda personer, men Datainspektionen gör alltså en helt motsatt bedömning.

– Vi gör bedömningen att det faktiskt går att spåra enskilda individer. Även om bolaget inte har någon avsikt att göra det, och även om man vidtagit bra åtgärder, så kommer man inte tillräckligt långt.

Datainspektionen kritiserar också att man inte informerar de invånare som kan komma att kartläggas, men enligt Martin Brinnen kommer det inte att räcka med bättre information för att systemet ska uppfylla lagens krav.

Västerås Citysamverkan: Kommer diskutera frågan

VD:n för Västerås Citysamverkan Maria Fors skriver i ett mejl till SVT att man just tagit del av beslutet.

”Under den närmaste tiden kommer vi att samla styrelsen för att göra en bedömning kring vägen framåt. Vi kommer att diskutera frågan internt och med Bumbee Labs”.

Förutom att upphöra med kartläggningen eller förändra systemet, så kan bolaget välja att överklaga Datainspektionens beslut, något som i så fall måste ske senast den 30 september.

”Förutsätter att allt är riktigt”

I Borås, som stod näst på tur för att testa den nya tekniken, är allt klart för dosorna som ska kartlägga besökarnas rörelser i centrum. Erik Willamson, ordförande för Centrumfastigheter i Borås, vill inte kommentera Datainspektionens beslut som är nytt för honom när SVT ringer.

– Jag förutsätter att allt är riktigt med produkten, säger han.

– Allting är uppe nu och nu håller vi bara på att titta på om vi når ut som det ska, säger Erik Williamson.

SVT Nyheter har utan framgång sökt företaget Bumbee Labs. Företaget har skickat följande skriftliga kommentar till Borås Tidning:

”Under den närmaste tiden kommer vi internt diskutera och låta granska Datainspektionens beslut samt tillsammans med Västerås Citysamverkan göra en bedömning kring vägen framåt.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer