24 januari 2019 hittades tre döda personer i en Villa i Sala: En pappa och två barn. ”Jag har aldrig varit med om något liknande”, säger utredaren Peter Danielsson. Foto: SVT/Niklas Hagman

Utredaren om morden i Sala: ”Tufft när man har barn i samma ålder”

Uppdaterad
Publicerad

Polisen Peter Danielssons kunde inte hålla känslorna på avstånd när han ledde utredningen om barnamorden i Sala kommun, där en pappa och två barn hittades döda i en villa tidigare i januari.
– Vanligtvis har man ett filter som jobbet inte går igenom, men inte här.

Som förundersökningsledare ville Peter Danielsson få en bild av de sista dagarna i pappans liv. En pappa i 50-årsåldern som gjort karriär och bodde i en villa i Sala. En pappa som den 23 januari mördade sina söner och sedan tog sitt eget liv.  

– Vi har skapat oss en uppfattning om hur det här gått till. Den tekniska bevisningen stämmer överens med den bild vi har av händelseförloppet.

Det började med ett oroligt samtal

Snön och mörkret låg tätt över Västmanland när det första samtalet kom in till SOS Alarm klockan 21.24. Inringaren hade sett en direktsändning på sociala medier där en man berättade att han hade dödat “grabbarna” och nu tänkte begå självmord. En patrull kopplades in och började åka mot villan där man trodde att mannen befann sig. Samtalen till SOS började välla in. Fler, oroliga och chockade människor, hade sett pappans video.  

– Jag tror att kollegorna som arbetade knappast kommer att vara med om något värre under deras tid som poliser.  

Danielsson har läst promemorian från kvällen när hans kollegor genomsökte tomten och gick in i det tysta huset. Där de beskriver hur de hittade pappan och pojkarna livlösa.   

– Tillvägagångssättet och alla omständigheter runt omkring. Jag har aldrig varit med om något liknande, säger Danielsson.

”Ingen utredning går att jämföra med den här”

Huset spärrades av och teknisk bevisning säkrades. Bilder, föremål och personliga saker samlades in och hamnade i Peter Danielssons förundersökningsprotokoll. Även filmen från sociala medier och rättsläkarnas förklaringar kring dödsorsakerna. Allt gicks igenom och fastnade.  

– Jag har själv barn i den här åldern och gick omkring med känslor som jag vanligtvis inte brukar känna under utredningar. Vanligtvis har man ett filter som jobbet inte går igenom, men inte här.   

Fick ni något svar på vad pappans motiv var?

– Vi har en uppfattning om vad motivet var men vi kommer aldrig kunna svara säkert på frågan: Varför? Det är bara en person som kan det.  Mer vill jag inte säga.

Att ta reda på hur dubbelmorden på pojkarna gick till har varit viktigt ur ett rättssäkert perspektiv, men också som ett verktyg i sorgearbetet.  

– Det är inte polisens huvuduppgift att stötta de efterlevande men vi vet att det är viktigt och har funnits där för att hjälpa anhöriga i den mån vi kan. 

I början av veckan meddelade polisen att utredningen om barnamorden i Sala har avskrivits.

Att söka skadestånd när gärningsmannen är avliden

Visa

Om gärningsmannen är död kan frågan om skadestånd drivas som ett civilrättsligt tvistemål. Då kan anhöriga kräva dödsboet, efter gärningsmannen, på pengar.

Brottsoffermyndigheten bedömer varje fall enskilt och kan ibland bevilja skadestånd även utan gärningsman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Morden i Sala

Mer i ämnet