Foto: Ann-Sofie Sannemalm

”Mordet en ren avrättning”

Publicerad

De åtalade, en 35-årig man som misstänks för mord och en 35-årig kvinna som misstänks för medhjälp till mord, nekar till brott. Idag inleddes rättegången.

Det var i december 2016 som 42-åringen sköts när han låg och sov i en lägenhet på Skallberget tillsammans med den 35-åriga kvinnan. Intill dem låg parets tre små barn, 1, 4 och 5 år.

Enligt åklagarna i målet, Helena Lundgren och Karoline Hellsberg, fattade polisen snabbt misstankar om att skytten måste ha haft hjälp.

– 42-åringen sköts på nära håll, från tre till sex meter, och han träffades av nio skott. Huvuddelen av skotten träffade torson och det betyder att skytten haft god målidentifiering, det måste ha varit fråga om en mycket skicklig skytt, sa åklagaren Karoline Hellsberg vid sin sakframställan.

Intensiv kontakt

Hjälpen, enligt åklagarna, var ett sms med ordet ”hej”, skickat från den 35-åriga kvinnan till den mordåtalade mannen. Han har tidigare varit med i en skytteklubb och en av hans tidigare kamrater kommer att vittna om 35-åringens goda skyttekompetens – att skjuta i mörker.

Veckan innan mordet sms-ade och ringde hade de misstänkta en massiv telefon- och sms-kontakt. Enligt analysrapporten rör det sig om ett par tusen meddelanden. Dagen efter mordet tystnade mobiltrafiken.

Kvinnans försvarsadvokat Johan Åkermark anser att bevisningen mot kvinnan är tunn.

– Sms-et med ett hej har varit åklagaren starkaste bevis i över ett år nu, men jag kan visa att hon skickat flera sådana. Det har varit vanliga kontaktförsök, ”hej, ring mig” ungefär, sa Johan Åkermark.

DNA på tomhylsa

Den 35-årige mannen påstår att han aldrig varit på platsen men hans DNA har hittats på en av de tomhylsor som låg kvar i lägenheten.

– För det första var det väldigt lite DNA, och för det andra kan DNA inte tidsbestämmas. Det kan mycket väl vara avsatt vid ett tidigare tillfälle, sa 35-åringens försvarsadvokat Henrik Olsson Lilja.

Motivet till dådet tros vara svartsjuka och narkotikaskulder. Rättegången beräknas pågå i 20 dagar och på torsdag ska rätten göra syn på brottsplatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.