Motorväg läggs på is

Uppdaterad
Publicerad

När trafikverket på fredagen presenterade en ny upplaga av den nationella trafikplanen så hade utbyggnaden av E18 prioriterats ned.

Meningen var att arbetet för att göra om E18 till motorväg på sträckan mellan Västjädra, förbi avfarten till Hallstahammar-Surahammar och vidare till Köping, skulle ha startat i år.

Men när Trafikverket presenterade den nationella infrastrukturplaneringen på ett möte i Västerås på fredagen hade utbyggnaden prioriterats ned. Den finns fortfarande med i planen som angelägen, men är nu framflyttad på obestämd tid.

Enligt länsstyrelsens trafikansvarige, Ulrika Nilsson, betyder det att byggstarten försenas med minst två-tre år, troligen längre.

En av anledningarna till att E18 varit högsta prioritet är de många olyckorna som sker, framförallt mellan avfarten från Hallsta-Sura och Västjädra. Senast på fredagsmorgonen skedde en större olycka med fyra bilar inblandade.

Så fort en olycka inträffar blir framkomligheten nära noll och trafiken måste ledas om på långa och smala vägar.

-Vi har pekat på just olycksfrekvensen som en av anledningarna till att E18:s utbyggnad bör prioriteras upp, säger Urika Nilsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.