Foto: svt

Mystisk skadesvamp i brandområdet

Uppdaterad
Publicerad

Rotmurklan finns nu i området där skogsbranden i Västmanland härjade. För att ny växtlighet inte ska skadas bör man så istället för att sätta plantor, enligt Skogsstyrelsen.

– Efter en skogsbrand i Ukraina på ett 10.000 hektar stort område förstördes alla plantor av rotmurklan, säger Göran Hagerfors, projektledare på Skogsstyrelsen i Sala.

Ger sig på plantor

Rotmurklan lever till en början på de döda träden från branden men ger sig sedan på plantor om de finns. Därför är rekommendationen att först 2018 börja med plantering. Då räknar man med att svampen mer eller mindre har försvunnit från området.

Skogsbranden i Västmanland

Ett mysterium

Det är främst tallen som attackeras av rotmurklan. Lövträd drabbas inte. Svampen är något av ett mysterium då man inte vet om sporerna ligger marken i flera hundra år och aktiveras av värmen efter branden eller om de sprids med vinden och sen aktiveras när de når området.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skogsbranden i Västmanland

Mer i ämnet