I går berättade Västmanlandsnytt om Elly Lindströms guldklocka. Den stals omkring jul år 2007 och kom tillrätta tack vare polisens arbete fem år senare. Det rådde inget tvivel om att klockan verkligen var hennes, en unik inskription på klockans boett bevisade det. Men Elly fick betala 6.500 kronor till en guldhandlare för att få tillbaka klockan.
Väntetid på 30 dagar
En guldhandlare måste kräva att kunder som säljer guldföremål ska legitimera sig och vara över 18 år. Vidare måste guldhandlaren beskriva föremålet och anmäla köpet till polisen inom en vecka. Sedan måste guldhandlaren ligga på föremålet i minst 30 dagar innan det kan säljas vidare eller smältas ner.
Anledningen till reglerna är att det ska bli lättare för polisen att se om föremålen som köps av guldhandlare är stulna. Polisen i Västerås har sedan hösten 2011 två utredare som enbart spanar på begagnathandel och särskilt handel med guldföremål.
Brott gick inte att bevisa
Polisens satsning har lett till att många stulna föremål har kunnat lämnas tillbaka till den rättmätige ägaren, alltså den som blivit bestulen. Men hur förhåller det sig då med Ellys guldklocka?
Jo, i det fallet kunde man inte styrka att brott var begånget. Utredningen av stölden skedde efter anmälan på våren 2008, ett halvår efter stölden, och det fanns inget att gå på så utredningen lades ner.
När klockan fem år senare dök upp hos en guldhandlare i Västerås utredde polisen ett eventuellt häleribrott, alltså att den som sålde klockan till guldhandlaren skulle ha kommit över den på oriktigt sätt. Men även här gick det inte att påvisa brott, och i det läget blir guldhandlaren den rättmätige ägaren till godset – och därför måste Elly betala.
Men Västeråspolisens satsning börjar ge effekt.
-Vi har nu ett bra samarbete med alla guldhandlare i Västerås och vi fäller betydligt fler kunder för stöld eller häleri. Det betyder att fler får tillbaka sitt gods, säger en av utredarna vid Västeråspolisen, Christer Backman.
-Det är beklagligt det som hände i Elly Lindströms fall, men där har vi tyvärr inte kunnat styrka brott, avslutar Backman.