Hunden i bilen i sommar: Detta ska du tänka på

Uppdaterad
Publicerad

Såhär i semestertider är det många som väljer att ta med hunden i bilen. Men om hunden ska med på bilturen är det också en hel del saker att hålla reda på.

På Köpings Brukshundklubb är de ordentliga med att hundarna ska vara i bilen på rätt sätt.

– Det är både för hunden och för vår säkerhet som det är så. Det går ju inte att ha en hund som kanske stör föraren och hunden ska inte bli skadad i bilen om något skulle hända, säger Ulla-Marie Lagerhorn-Blom, ordförande i Köpings Brukshundklubb.

Ulla-Marie Lagerhorn-Blom, ordförande Köpings Brukshundklubb.

Bur eller bälte

Enligt jordbruksverkets rekommendationer ska hunden transporteras i bilen genom att använda en bur eller ett säkerhetsbälte som är anpassat för hunden. Hunden ska även ha ordentligt med utrymme, det ska vara god ventilation och så får man inte glömma att hunden ska ha rast och vatten vid längre sträckor.

”Värt varenda krona”

Ulla-Marie Lagerhorn-Blom tror att det är fler som har blivit bättre på att transportera hundarna på ett säkert sätt, kanske för att det sen några år tillbaka är lag på att hunden inte får vara lös i bilen.

På Köpings Brukshundklubb brukar de även informera nya kursdeltagare om hur viktigt det är med hundens säkerhet i bilen.

– Det är en jättebillig investering med bilbur eller säkerhetsbälte, det kostar några tusenlappar men det är värt varenda krona ändå, säger hon.

”Skulle inte tveka på att krossa en ruta”

På Köpings Brukshundsklubb tycker de också att det är viktigt att man aldrig lämnar hunden i bilen för länge. Speciellt inte nu under sommartiden när det är varmt.

LÄS MER: Hund inlåst i varm bil – fick räddas av polis

– Alltså det blir kanonhett även i skuggan. Jag skulle aldrig tveka på att krossa en ruta på en bil om det var en för varm hund där i, säger Ulla-Marie Lagerhorn-Blom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer