Skyfallen blir vanligare – så förbereds Västerås för extrema regn

Publicerad

Skyfall likt det som drabbade Gävle sommaren 2021 kan även drabba Västerås. Därför ses nu avlopps- och dagvattennäten över för att bättre hantera extremt kraftiga regn.

– Vi i har instängda och platta områden här också. Och allt vatten ska rinna igenom centrum innan det kommer ut i Mälaren, säger Lena Höglund expert inom dagvattenfrågor på Mälarenergi.

Förutom att sätta in bredare rör vid byggnationer av nya områden byts det på vissa platser till större dimensioner när det sker reparationer. Det kollas också på flödesscheman för att följa flöden nedströms i ledningsnäten, i syfte att ha en plan för när skyfallen kommer.

Det står dock klart att så kraftiga regn som föll i Gävle förra sommaren skulle inte heller ledningsnäten i Västerås klara av.

Översvämningsytor

Man bygger därför allt fler så kallade översvämningsytor. Det är områden som designats för att svämmas över vid extrema regnmängder.

Där tillåts alltså vattnet tillfälligt svämma över ett grönområde, en lekplats, ett torg, en fotbollsplan eller liknande. Det för att kunna kontrollera översvämningarna och dirigera vattnet dit istället för att det ska skada hus, andra byggnader eller infrastruktur.

Under kraftiga regn sommaren 2021 svämmade en sådan yta på Öster Mälarstrand i Västerås över.

Aktivitetsområde på Öster Mälarstrand som svämmades över i augusti 2021 efter kraftiga regn. De är en av de ytor som helt planenligt ska svämmas över när ledningsnäten är fulla av vatten under skyfall. Foto: Ludwig Vesterström/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.