Foto: TT

Norberg inför två maträtter i skolrestaurangen

Uppdaterad
Publicerad

Från och med höstterminen kommer alla elever i Norberg ha möjlighet att välja mellan två olika maträtter i skolrestaurangen. Ett syfte med det är att minska behovet av specialkost.

Minst ett av de två alternativ som erbjuds kommer alltid att vara vegetariskt.

– Vi hoppas att på så sätt kunna tillmötesgå de behov som finns. Då tänker jag på de som äter vegetariskt eller minus fläsk. Det är den specialkosten som har ökat mest, säger Karin Ahlin Andersson, kostchef i Norbergs kommun.

I Norberg äter 12-15 procent av eleverna specialkost idag – den största delen av kulturella eller religiösa skäl. Den kosten har ökat eftersom Norberg har tagit emot många nyanlända elever.

Finns på flera håll

Andelen elever som äter specialkost ökar på flera håll i Västmanland. I bland annat Köping testar man numera att kräva läkarintyg för de elever som vill ha specialkost av medicinska skäl.

LÄS MER: Här krävs läkarintyg om barnen ska få specialkost

Modellen med flera rätter finns redan på flera skolor i länet. Där har man sett ett visst matsvinn de första veckorna.

– Men sedan blir det mer stabilt. Vi får ju använda andra metoder också, att inte laga upp all mat i förväg utan vara mer lyhörda, säger Karin Ahlin Andersson.

Återinför lapskojs

När eleverna har möjlighet att välja mellan två rätter kommer kökspersonalen dessutom ha möjlighet att ta ut svängarna mer.

– Vi kan ta in rätter som vi förut har undvikit eftersom inte alla tycker om dem. Det kan vara exotiska rätter, men också ursvenska skolmatsrätter. Ett exempel är lapskojs. Det har vi kunnat återinföra eftersom vi samtidigt erbjuder vegetarisk lasagne, säger Karin Ahlin Andersson.

Vad säger du till de som tycker att barnen borde lära sig att äta det som bjuds?

– Man kan ha den inställningen. Många man pratar med säger att det var bättre förr, men många har också suttit och gråtit i skolmatsalen. Då är det bättre att vi erbjuder ett alternativ och så får man ta av det man tycker om, så att man äter och orkar med skoldagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer