Frida Sandström är en av arrangörerna av Norbergfestivalen. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Norbergfestival – en minimalistisk 20-åring

Uppdaterad
Publicerad

Under 20 års tid har festivalen i den nedlagda mimerlaven i Norberg varit ett givet besöksmål för den som är intresserad av experimentell elektronisk musik och olika konstformer sammanvävda på ett ställe.

– Festivalen har alltid haft förmågan att fånga upp de nya små smala konst och musikuttrycken. Därmed förblir vi så pass små för att de nya gränsuttrycken är alltid lite mindre. Men de är angelägna och bär konsten och kulturen framåt, säger Frida Sandström som är en av arrangörerna bakom Norbergfestivalen.

Festivalen startade 1999 och firar 20 år i år. Under åren har det varit ett svensk-danskt samarbete, men sedan 2012 drivs det av den svenska föreningen Anrikningsverket. Största bakslaget kom 2010 då någon eller några stal kassaskåpet som innehöll festivalens samlade kontanter 200 000.

– Festivalen har haft sina bakslag, men vi har klarat oss. Nu har vi mer hållbara arbetsförhållanden för oss och därmed också för festivalen, säger Frida Sandström. 

Foto: Robert Gustavsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.