Centralskolan får kritik för att de lät en anställd som skickat olämpliga bilder till elever jobba kvar. Foto: Fredrik Sandberg/TT / Melker Blomberg/SVT

Norbergs skolledning JO-anmäls – lät anställd som skickat bilder på sitt skrev jobba kvar

Uppdaterad
Publicerad

Nu JO-anmäls flera ledande chefer och politiker i Norberg. Anmälaren skriver att ledningen mörkat och underlåtit sig att polisanmäla händelsen då en anställd skickat bilder på sitt kön till flera högstadieelever på Centralskolan i Norberg.

P4 Västmanland har tidigare i veckan avslöjat att en anställd på Centralskolan i Norberg fick jobba kvar, trots att han skickat bilder på sitt skrev till elever på skolan. Först efter ett par månader stängdes mannen av eftersom skolan fick vetskap om att en polisanmälan gjorts av en förälder.

Ledningen sa till P4 Västmanland att de inte gjort något fel och en ansvarig politiker menade att han litar på tjänstemännen som bedömt att en intern utredning och nya arbetsuppgifter för mannen räckte som åtgärd.

Nu backar dock skolchefen Ingrid Nord och menar att en polisanmälan borde gjorts.

– Vi skulle ha polisanmält det här när vi såg den här bilden. Vi kommer att agera annorlunda om det skulle hända något liknande, säger hon till SVT.

I JO-anmälan som lämnats in skriver anmälaren att ”..framkommer att rektor och skolchefen INTE följt skollagen om att rapportera sexuella kränkningar i skolan till sin huvudman” respektive ”De har på eget bevåg mörkat händelsen och gjort en egen brottsutredning”.

Påståendet om att kommunen bryter mot skollagen tillbakavisar dock skolchef Ingrid Nord eftersom skolan har gjort en utredning om kränkande behandling.

Nu ska anmälan granskas varpå Justitieombudsmannen bestämmer om en utredning ska inledas.

Hör Norbergs skolchef  Ingrid Nord kommentera händelsen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.