Fisketraditionen Norsylingen i Arboga byter sida

Uppdaterad
Publicerad

Sturefiskarnas årliga fiskeevenemang hålls i helgen men i år är firandet på motsatta sida av ån.

Arbogabor har länge haft ett säkert vårtecken. När norsen leker och håvbåtarna kämpar emot åströmmen, då är våren och Norsylingen runt hörnet. Inför helgens yling fiskas det nu för fullt.

– Norsylingen är ett gammalt begrepp som betyder att vädret är kallt och blåsigt med snöblandad nedbörd. Då är det en yling och det är då norsen kommer enligt traditonen. Men vi vill ha fint väder till helgen, berättar Göran Glimsholt föredetta ordförande för Sturefiskarna numer norsfiske-entusiast.

Anor från 1950-talet

Att håva nors har gamla anor i Arboga, i mitten på 1950-talet fiskade runt 15 håvbåtar i ån. Idag finns det två kvar. De ägs av Sturefiskarna som står bakom arrangemanget Norsylingen och är traditionellt byggda håvbåtar. Inför ylingen behövs 200 kilo fisk håvas upp, vilket görs under en dryg veckas tid.

Laxfisken simmar till Arbogaån från Mälaren för att leka och när leken är över simmar den tillbaka. Om den inte fastnat i nån av håvarna gjorda av cirka 35000 knutar som föreningensmedlemmar knutit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.