Foto: TT

Northvolt får EU-lån på 550 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Northvolt får ytterligare pengar till sin demofabrik i Västerås. Drygt 550 miljoner kronor har Europeiska investeringsbanken lånat ut till företaget.

Igår kväll kom nyheten som kan göra demofabriken i Västerås så gott som klart för företaget Northvolt. Totalt beviljas företaget ett lån på 550 miljoner kronor från EU-organet Europeiska investeringsbanken.

En miljard krävs för demofabriken

EIB granskade Northvolt redan i november för att se om de skulle bevilja lånet som företaget ansökt om. Totalt behöver Northvolt 40 miljarder för sin stora fabrik i Skellefteå men för demofabriken i Västerås krävs en miljard. Sedan innan har man fått in pengar ifrån Scania, ABB, Energimyndigheten och danska Vestas. Dessa investeringar och lånet ska sammanlagt vara värt uppemot 996 miljoner kronor.

Har ni tillräckligt för att bygga demofabriken i Västerås nu?

– Vi har som princip att inte gå in på hur mycket vi har fått in i nuläget utan vi återkommer om det senare. Men det är klart att lånet är ett positivt steg och planen är fortfarande att sätta spaden i marken i Västerås i vår, säger Jesper Wigardt, presstalesperson på Northvolt.

Långsammare investering än väntat

Tidigare har frågetecken till investeringen lyfts. För bara några dagar sedan kom rapporter på att investeringen gått långsammare än väntat men lånet från EU är inte i respons till det.

– Det här lånet ansökte vi om i somras och vi har planerat för det länge. Men det stämmer att investeringen har gått långsammare än vad vi hoppats på men processerna har varit mer komplexa och tidskrävande än vi trott. Men i slutändan står vi fast vid att inget är försenat utan vår tidsplan är helt oförändrad, säger Jesper Wigardt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet