Foto: Natalie Caballero Löf/SVT

Nu är helikopterutbildningen igång

Uppdaterad
Publicerad

För drygt ett år sedan kom beskedet att en ny, avgiftsfri, helikopterutbildning, skulle starta i Västerås. Söktrycket på utbildningen har varit högt och de tio utbildningsplatserna var fyllda när utbildningen drog igång i veckan.

– Det kändes overkligt när jag fick beskedet. En sådan chans får man nog bara en gång i livet, så det var bara att tacka ja!, säger Mikael Bergmark, en av studenterna.

I måndags startade Scandinavian Aviation Academy, som sedan tidigare drivit trafikflygarutbildningar, en ny helikopterutbildning i Västerås. Anledningen är att man inom branschen ser en efterfrågan på helikopterpiloter i framtiden.

– Vi bedömer att det behövs runt tio stycken helikopterpiloter de kommande åren. Främst på grund av pensionsavgångar, men framför allt för att helikopterbranschen också växer, säger Magnus Mattson, som är marknadschef på skolan.

Den nya utbildningen, som också finns i Götebrog, är unik i Sverige, eftersom den tillhör yrkeshögskolan, vilket innebär att den är både avgiftsfri och studiemedelsberättigad. Tidigare har liknande utbildningar bara funnits vid polisen och försvaret eller hos privata företag, där man får bekosta utbildningen själv.

– Jag var inställd på att betala ett tag, men det är väldigt dyrt. Så jag blev väldigt glad när denna utbildning släpptes, säger studenten Markus Hallberg.

Utbildningen pågår i två år och leder till ett certifikat som gör att man kan flyga helikoptermodellen Robinson 44, både inom Sverige och EU.  Totalt finns tio utbildningsplatser, men trots att det var över 100 sökanden var det bara en kvinna som kom in.

– Vi hade ju gärna sett att det var fler. Men det är första gången vi kör detta och vi jobbar aktivt med att visa på att det inte spelar någon roll om man är tjej eller kille, för att bli pilot idag, säger Magnus Mattsson.

Totalt kommer skolan att utbilda 20 helikopterpiloter de närmaste åren. Men om det blir någon mer start efter januari 2016 återstår att se, eftersom marknaden då kan vara mättad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer