Foto: Melker Blomberg / SVT

Nu laddas batterier med batterier på Rocklunda i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen invigdes det första publika batterilagret i Västerås. Lagret är kopplat till laddstationen för elbilar på Rocklunda och ska jämna ut de så kallade effekttopparna i elnätet.

– Tanken är att när vi har många bilar här på parkeringsplatsen så blir det väldigt mycket tryck på nätet. Då kan man faktiskt använda energi som finns i batterierna istället, säger Emad Zand, president battery systems på Northvolt.

Batterilagret medfinansieras av Energimyndigheten, är Northvolts första och den första i sitt slag kopplat till Mälarenergis elnät.

– Nu ska vi prova om det här funkar på ett bra sätt och om det är robust. Framåt vill vi också jobba mer med portabla batterilösningar. Om man då ska flytta ett sådant här batterilager behöver vi testa hur vi ska kunna göra det. Så vi kommer genomföra mer testning här framöver, säger Niklas Gunnar, vd på Mälarenergi.

Batterisystemet kommer att ge effekt på upp till 220 kW och en användbar energikapacitet på 320 kWh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.