Västerås stad har installerat en båtbottentvätt i Västerås. Foto: Mimmi Sundberg/SVT

Ny båttvätt ska rädda Mälaren från gifter

Uppdaterad
Publicerad

Många av de båtbottenfärger som används är miljöfarliga och till och med förbjudna att använda i Mälaren. Trots det används dem. Därför har Västerås stad nu installerat en båtbottentvätt – för att få bukt på problemet.

– Köphistorik från affärerna här i stan visar att det faktiskt har sålts färg som inte är okej att använda i Mälaren, säger Mattias Dahlberg, projektledare på Västerås stad.

Den nyinstallerade båtbottentvätten ligger längst ut på en brygga vid Notuddskajen i Västerås och ser ut som en biltvätt – fast för båt. Där kan båtar upp till 16x5 meter tvättas. En tvätt kostar 300 kronor.

Men för att använda tvätten krävs ett intyg som visar att båten inte har en giftig båtbotten. Förhoppningen är att båtägare ska välja att tvätta sina båtbottnar i stället för att måla dem.

– Vi från staden kan bara göra vår del. Sedan måste båtägarna göra sin, säger Mattias Dahlberg.

Båtbottentvätten invigs den 20 maj och är ett steg i arbetet att helt slussa ut de miljöfarliga båtarna från kommunens alla hamnar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer