Nu ska hästspillningen hanteras bättre. Foto: SVT

Nu ska vattnet bli hästbajsfritt

Publicerad

Länsstyrelserna i Västmanland och Uppsala län samarbetar nu för att minska utsläppen av hästspillning från gårdar som ligger intill vatten. En av gårdarna som nu sett över sin hantering av hästgödsel är Julmyra utanför Heby.

Felaktig gödselhantering kan bidra till övergödning i vattendrag. Det här vill man komma tillrätta med i projektet Rich Waters, som finansieras med EU-medel.

På Julmyra gård utanför Heby har man nu sett över sin hantering.

– Julmyra har en vision om att ha 500 hästar på ett relativt litet område, och ska man ha det måste man ta hänsyn till miljön. Så det inte blir en belastning för vattendragen att det finns mycket hästar här. För oss är det viktigt att i minsta möjliga mån bidra till övergödning, säger Carin Barrsäter på Julmyra horse center.

Där har man bland annat städat upp i hagar, justerat dagvattensystemet och gjort tre stycken fosfordammar.

Fler gårdar ska med

Nu ska Julmyra-modellen gå på export till andra gårdar.

– Nu ska vi fortsätta med de olika projekt som finns i det här. Det handlar om samverkan, lantbruk, bättre sätt att mäta. Projektet kommer fortsätta i sju år, säger David Liderfelt som är projektledare på Länstyrelsen i Västmanland. 

Vad är förhoppningen?

– Förhoppningen är att det här ska göra skillnad, att vi ska få en bättre vattenkvalitet och nå den vattenmiljö som vi siktar på, säger David Liderfelt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.