Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Caroline Slotte/SVT

Kulturdoulor ska stötta gravida kvinnor som inte kan svenska

Publicerad

Stötta gravida kvinnor som inte kan svenska – det ska ett gäng kulturdoulor göra i ett nytt projekt som Region Västmanland ansvarar för.

I januari 2022 körde projektet igång och hittills har två kvinnor i länet fött barn där en kulturdoula varit med i rummet som stöd. De kulturdoulor som regionen anställt är etablerade i det svenska samhället, pratar somaliska eller tigringska och har gått en kort utbildning där de fått lära sig vad det innebär att vara en kulturdoula. 

Iman Abdullahi Abdulle är barnmorska på kvinnokliniken och ansvarar för doulorna. Hon menar att detta projekt kommer bidrar till många positiva effekter. 

– Det kommer bidra till en mer jämlik vård och ge kvinnan en bättre förlossningsupplevelse, säger hon. 

I klippet berättar barnmorskan Iman Abdullahi Abdulle vad kulturdoulorna kommer ha för uppgifter och dess positiva effekter.

Det här är en kulturdoula

En kulturdoula är en person som ger stöd till en gravid kvinna som inte kan svenska. Doulan är etablerad i det svenska samhället, men kan även den gravida kvinnans språk och är bekant med hennes kultur.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.