Nu ska mindre plast rymma från konstgräsplanerna i Västerås

Uppdaterad
Publicerad

Bättre koll på fordonen som jobbar på planerna och en effektiv rening av granulatet (de små svarta grynen på bilden). Så ska Västerås konstgräsplaner bli ännu bättre på att hindra plastgranulatet från att ta sig ut i naturen.

Västerås stad har ett tiotal konstgräsplaner och utnyttjandegraden är mycket högre jämfört med gräsplanerna. Därför ser man att konstgräset fyller en viktig funktion för träning och för folkhälsan.

– På en konstgräsplan får vi ut 1 500-2 000 timmar träningstid på ett år, jämfört med ungefär 300 timmar på en naturgräsplan, säger Tomas Gahm, konstgräsansvarig Västerås stad.

Fler planer behövs

Västerås växer och enligt Tomas Gahm behövs fler konstgräsplaner för att möta ett ökat behov av träningar och spontanidrott.

– De är otroligt viktiga för våra föreningar och deras utveckling, men även för den allmänna hälsan hos alla och spontanidrotten. Folk är här jämt och springer och sparkar boll, säger Tomas Gahm.

Mikroplaster

På Västerås konstgräsplaner finns numer fällor där plastgranulatet fastnar och på utgående vatten sitter filter som tar det som ändå lyckats slinka förbi.

En konsultrapport som är gjord visar att systemet är mycket effektivt och inga plastgranulat tar sig vidare ut i vattendrag och Mälaren. Men plasten tar sig till viss del ändå utanför planerna. Därför revideras nu stadens plan för de konstgräsplaner man har.

Bland annat vill man få till en bättre rening av granulatet för att kunna återvinna mer och se till att fordon som jobbat på planerna inte tar med sig plast till andra områden.

– Granulatet som hamnar utanför planerna blir ofta blandat med grus, skräp, fimpar med mera. Och då kan vi inte föra tillbaka det till planen om vi inte rensar ordentligt. Inom kort ska vi titta på en ny rensningsmaskin för att se om vi kan få fram renare granulat för att återföra till planen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.