Foto: SVT

Nu startas futsalserie för ungdomar i Västmanland

Uppdaterad
Publicerad

Bollsporten futsal är på frammarsch i Sverige och till helgen startar Västmanlands fotbollsförbund för första gången en futsalserie för ungdomar.

– Det finns ett behov av att få till en ordentlig serie i denna sport, som växer så det knakar. Det syns inte minst på anmälningarna som kommit in, säger Johan Becker på Västmanlands fotbollsförbund.

Futsal är en relativt ny sport i Sverige, och beskrivs ofta som fotboll inomhus. I Sverige finns runt 140.000 registrerade spelare och enligt fotbollsförbundet är futsal en av de snabbast växande sporterna i landet.

Och nu vill även Västmanlands fotbollsförbund satsa på futsal, genom att till helgen dra igång en futsalserie för ungdomar.

– Det känns roligt, säger Simon Wilson, som spelar i Rytterne IS.

Mer teknik

Han får medhåll av lagkamraten Olof Telenius:

– Det är roligt för att till skillnad från utomhus är det mer teknik inomhus.

Totalt är 75 flick- och pojklag, i åldrarna 9-16 år, som anmält sig till fotbollsförbundets serie. Lagen som deltar i fotbollsförbundets futsalserie kommer främst från Västmanland, men även från kringliggande län, som Örebro, Uppsala och Sörmland.

Lagen kommer att ha match ungefär var tredje vecka, men då blir det flera matcher samma dag.

– Genom denna dorm, ger vi också ungdomar att hålla på med andra idrotter på vintern, säger Johan Becker.

Fakta: Futsal

  • 2006 Svenska fotbollsförbundet klassificerar futsal som den enda varianten av inomhusfotboll
  • 2012 Sverige får sitt första landslag i futsal
  • 2014 Svenska Futsal Ligan (SFL) startar, Sveriges första nationella liga.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.