Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Följ vattnets väg genom den nya faunapassagen. Foto: Rebecka Mårtensson/ Susanna AhnlundVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ny fisktrappa utanför Köping ska rädda hotade arter

Uppdaterad
Publicerad

Under söndagen invigs länets nyaste fisktrappa i Hedströmmen utanför Köping, den ska gynna livet för bland annat ålen, aspen och öringen.

– Hur väl reproduktionen av fisk fungerar i Hedströmmen styr ju hur beståndet ser ut i Mälaren. Och vi vet att exempelvis en stor del av det svenska beståndet av den rödlistade aspen finns i Mälaren, säger Johan Lind som är projektledare på frågan om vad den invigda faunapassagen kan spela förr roll i ett större perspektiv.

190 meter lång bäck

Östtunas faunapassage är en 190 meter lång artifitiell strömbäck förbi kraftverket, där de grävt bort schaktmassor och möblerat utrymmet med stenar. Man försöker jobba med de arter som är mest känsliga och därmed också hotade.

– Känsliga arter fungerar lite som paraplyarter- lyckas vi klara av dem så lyckas vi också klara en rad andra arter som kan leva inom deras behovskrav, säger Johan Lind.

Projektet har kostat tio miljoner kronor och är delfinansierat av EU. I takt med skärpta europeiska och nationella krav när det gäller vattenmiljö har Mälarenergi också ökat sina miljöambitioner när det gäller hur de påverkar den lokala miljön.

Resultat i vår

Hur bra passagen kommer fungera vet de inte än, det beror mycket på lokala förutsättningar men Johan Lind tror att de kommer se resultat redan i vår.

– Sen kommer vi sätta upp mätinstrument för att se hur det utvecklar sig. Här har vi inte prutat på kvalitet utan använt oss av bästa möjliga teknik för miljöanpassning utefter var man vet i nuläget och vi kommer utvärdera det löpande, säger Johan Lind. 

Strömmen där kraftverket ligger är utpekad som riksintresse på grund av höga naturvärden med flera skyddsvärda och rödlistade arter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer