Primärvårdens nya jourmottagning på sjukhuset i Västerås. Foto: SVT

Ny jourmottagning i Västerås

Publicerad

Nu finns en jourmottagning ett par våningar över akutmottagningen på sjukhuset i Västerås. Där ska patienter kunna få akut vård på kvällar och helger när den egna vårdcentralen har stängt.

– Det kan vara sådant som inte kan vänta till dagens efter. Det kan vara en sårskada som behöver sys till exempel, säger Maria Tiston, verksamhetschef för jourmottagningen.

På måndagseftermiddagen öppnade jourmottagningen i lokalerna ovanför akuten på sjukhuset i Västerås.

Delar entré med akuten

Alla patienter i behov av akut vård använder samma entré, ingång 36. Där gör en sjuksköterska en första snabb bedömning. Patienten hänvisas sedan antingen till den högra dörren, in till akuten, eller till den vänstra och hissen upp till jourmottagningen.

– Det blir mycket lättare för patienter att få rätt vård när man söker vård akut, säger landstingsrådet Pernilla Rinsell (MP).

Tagit två år

Frågan om en jourmottagning för att avlasta akutmottagningen lyftes första gången för drygt två år sedan, berättar landstingsrådet Pernilla Rinsell (MP).

Då hade patienterna på akuten ökat kraftigt under några år och det konstaterades att många av dem egentligen hade kunna tas omhand av primärvården. Men en avbruten upphandling och en långdragen hissinstallation gjorde att allt drog ut på tiden.

– Därför är det glädjande att jourmottagningen nu äntligen öppnat, menar landstingsrådet Pernilla Rinsell (MP).

”Ingen kvällsöppen vårdcentral”

– Det här är ju ingen kvällsöppen vårdcentral, det är viktigt att veta, säger Maria Tiston, verksamhetschef, och fortsätter:

– Vi börjar ju inga utredningar här eller någonting sådant utan vi tar hand om den akuta åkomman.

Men finns det inte en risk att patienter som tycker tillgängligheten på den egna vårdcentralen är dålig, som har svårt att få läkartid där eller inte tycker sig få bra hjälp där, att de kommer och sätter sig här istället?

– Jo, så skulle det säkert kunna bli. Men vi kommer att jobba med fokus ”här och nu”. Och man får lov att vara beredd på att sjuksköterskan hos oss som gör bedömningen, också kan säga att man istället får vända sig till sin vårdcentral när den har öppet, säger Maria Tiston, verksamhetschef jourmottagningen

I samband med att den nya jourmottagningen öppnas, så stängs jourcentralen som funnits på Oxbacken i Västerås.

Fakta jourmottagningen

  • Ingång 36, plan 3, Västmanlands sjukhus Västerås  
  • Öppet  – vardagar 15:00-23:00  – helger     09:00 – 23:00  
  • Bemanning – 2 läkare – 2-3 sjuksköterskor – 2 undersköterskor – 2 medicinska sekreterare

Källa: Landstinget Västmanland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.