Foto: SVT

Personalbrist hotar djurskyddet

Publicerad

Nu hotas delar av specialistdjursjukhuset i Strömsholm. Bristen på legitimerade djursjukvårdare i landet gör att djurkliniken i sommar måste dra ner på den ordinarie mottagningen och i stället fokusera på att ta emot akut sjuka djur

Situationen på Strömsholms djursjukhus är frustrerad. Så beskriver Mia Runnérus, chef för djursjukhuset, det hela.

– Vi känner att vi inte kan erbjuda den hjälp som vi skulle vilja ge våra djur och i ytterst handlar det ju om djurskyddet, säger hon.

Brist i hela landet

Till Strömsholm kommer varje år drygt 22000 djur från hela landet för att få vård. Det handlar om både bokade och akuta ärenden. Men i och med den lag som infördes i januari 2010 och som börjar gälla får inte längre de djursjukvårdare som tidigare kunnat ge behandlingar med narkotiska preparat vid operationer göra det längre. Istället ska det utföras av legitimerade djursjukvårdare, vilket det råder brist på i hela landet.

– Vi har en ökad mängd patienter och ett ökat behov av att kunna söva djur och många kirurgiska ingrepp som behöver göras. Då krävs det personal som kan ge de här medicinerna, säger Mia Runnérus.

Hur löser ni det här för tillfället?

– För sommaren har vi löst det genom att vi drar ner på ordinarie mottagning på dagtid för att kunna schemalägga personal på kvällar, helger och nätter så att vi kan ta emot akut sjuka djur.

För få utbildningsplatser

Strömsholms djursjukhus, precis som övriga djursjukhus runt om i landet, har haft fem år på sig att förbereda sig inför situationen, men bristen på utbildningsplatser till att bli legitimerad djursjukvårdare har gjort det svårt.

– I dag är det 50, eventuellt 60 personer som utbildas. Men det är en treårig utbildning, det tar lång tid innan de är ute på arbetsmarknaden och behovet är säkert 200 platser, säger Mia Runnérus.

Brev till landsbygdsministern

Med anledning av situationen har Lars Eriksson, socialdemokratisk riksdagsledamot från Västmanland, skickat ett brev till landsbygdsbruksminister Sven-Erik Bucht om regeringen tänker vidta några åtgärder.

– Det här är ju en viktig verksamhet för Västmanland, för vår region. Vi är givetvis måna om att verksamheten kan fortsätta att utvecklas för den här regionen, säger Lars Eriksson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.